Pokud plánujete renovaci stávající kuchyně, nebo si chcete pořídit kuchyň úplně novou, zamyslete se nad rozvržením pracovní plochy, skříněk, sporáku, dřezu a dalších částí kuchyně. Jak je to s výškou a rozvržením kuchyně?
Ergonomie jako základ
Důležitá je výška kuchyňské linky, ale také její šířka a hloubka. Kuchyňská linka by měla být i ve správné výšce, abyste se při přípravě jídla nehrbili nebo naopak nemuseli zvedat ruce moc vysoko a stát na špičkách. Ideální výška se odvíjí i od výšky postavy a pro každého je trochu jiná.
Správná výška kuchyňské linky
Výška kuchyňské linky se odvíjí hned od prostorových možností, potřeby úložného prostoru i normy na výšku odsavače par neboli digestoře. Tím nejdůležitějším je výška osoby, která bude pracovní plochu v kuchyni nejčastěji využívat. Standardem kuchyňských linek je výška kolem 90 cm.
Výška postavy a ideální výška kuchyňské pracovní plochy od podlahy:
- Výška postavy do 160 cm – výška kuchyňské linky 82 cm
- Výška postavy 161 až 170 cm – výška kuchyňské linky 86 cm
- Výška postavy 171 až 180 cm – výška kuchyňské linky 91 cm
- Výška postavy 181 až 190 cm – výška kuchyňské linky 94 cm
Výška horních skříněk kuchyňské linky
Horní skříňky bývají mělčí než spodní. Pokud jsou moc nízko nad pracovní deskou, mohou při práci překážet. Neměly klesnout níže než 52 cm nad horní hranu kuchyňské desky. Umístění výše u vyšších osob nevadí. Důležité je mít úložný prostor v dosahu. Velikost horních skříněk se odvíjí od množství nádobí. Výška kuchyňské linky se může vyšplhat i na 2,5 metru. Můžete se setkat i s pojmy, jako je světlá výška pokojů.
Jak dostat doporučenou výšku a šířku v kuchyni
Výšky a šířky používané v kuchyních vycházejí z norem, ergonomie a obvyklého užívání spotřebičů či ploch. Pokud se postavíte ke kuchyňské lince a dáte ruku do pravého úhlu, měla by být 15 cm nad pracovní plochou. U linky s hloubkou 60 cm je minimální manipulační prostor 40 cm lepší je 60 cm. Před linkou by mělo být 90 až 110 cm pro otevření trouby při vaření i čištění trouby, ale i myčky a spodních skříněk.
Vhodné rozložení kuchyně
Délka linky se odvíjí od počtu a velikosti spotřebičů, pracovní plochy, prostoru určenému pro linku i počtu osob v domácnosti. Vzdálenost protilehlých skříněk má být minimálně 100 cm, lépe 120 až 150 cm. Při jednořadém uspořádání kuchyňského zázemí má být prostor mezi linkou a protější stěnou alespoň 110 cm.
- lineární kuchyně
- paralelní kuchyně
- kuchyně do tvaru L
- kuchyně do tvaru C
- kuchyně do tvaru U
- kuchyně s varným ostrůvkem
- a jejich kombinace
Kuchyňská linka a nárok na prostor
Sporák a varné centrum může být o 10 cm níže než pracovní deska linky a dřez zase o 10 cm výše. Bude se vám lépe pracovat při mytí i čištění odpadu. Spodní hrana digestoře musí být 65 cm nad elektrickým varným centrem a 75 cm nad plynovým. Vzdálenost mezi pracovní deskou a spodní hranou horní skříňky má být 52 cm. Můžete měnit i výšku soklu, která se dá koupit různě široká od 10 až do 20 cm. Můžete v něm mít i další úložný prostor. Horní skříňky bývají hluboké 35 cm ve výšce 185 až 250 cm. Barový pult by měl být hluboký 32 až 40 cm a 110 až 125 cm vysoký. Atypické linky má třeba IKEA, Koryna či Schüller.