Dům

Jak namíchat maltu – postup pro začátečníky

Pokud patříte mezi kutily, měli byste se naučit míchat maltu na omítku správné konzistence, se kterou se bude dobře pracovat. Bez problémů ji budete moci nahazovat na stěnu. Správný postup přípravy malty zajistí její skvělou přilnavost i minimalizaci trhlin, které se zela běžně vytváří při jejím zasychání.  

Typy omítek

Na trhu je mnoho typů omítek pro omítání interiérů a exteriérů, do vlhkých i extrémně suchých prostředí. Každá z omítek se hodí na něco jiného, proto je potřeba vybrat si tu nejvhodnější a správně si ji umět namíchat, aby se netvořily praskliny ve zdi.

Tradiční způsob přípravy omítek

  • voda
  • jemný říční nebo kopaný písek
  • hašené vápno nebo vápenný hydrát
  • cement v případě cementové malty

Všechny složky je třeba smíchat v určitém poměru, aby vznikla lepivá směs, která se dobře nahazuje na stěnu, neopadává a drží. Konzistence malty je základ úspěchu. Příliš hustá malta způsobuje nepřilnavost omítky a tvoří vlasové trhliny při schnutí a tvrdnutí omítky. Řídká malta se špatně nabírá na zednickou lžíci a opadává ze stěny.

Obsah vody v maltě

Nejdůležitější v maltě je obsah vody, který je uváděný ve velkém rozmezí hodnot. Určení množství vody ale nelze jednoznačně určit. Musíte se přizpůsobit tomu, jak vlhký písek používáte. Jinou vlhkost má písek v parném létě, kdy musíte přidat více vody a jinou během sychravého podzimu. Podobně můžete jak namíchat beton.

Promíchání složek

Velmi důležitá část přípravy malty na omítání je její promíchání. V maltě nesmí být hrudky cementu, písku ani omítkové směsi. Míchat můžete v kbelíku nebo třeba v kolečkách. U přípravy v míchačce míchejte alespoň 3 minuty.  

Malta vápenná neboli štuková malta

Vápenná malta se připravuje smícháním říčního či kopaného písku se směsí vápna v poměru 3:1, tedy 3 lopaty písku a 1 lopata vápna. Vodu přidáváme až do požadované konzistence malty.

Vápenná omítka se hodí do vnitřních prostor, v místech nedostatečné hydroizolace zdivaa s vyšší vlhkostí. Je prodyšná a difunduje vodní páry. Prodyšnost způsobuje vápno. Do extrémně vlhkých míst volte speciální sanační omítky.

Malta vápenocementová

Vápenocementová malta je směsí hašeného vápna, cementu a říčního či kopaného písku v poměru 1:1:31:1:5. Jde o 1 lopatu vápna a 1 lopatu cementu a 3 až 5 lopat písku. Vodu přidáváme do požadované konzistence malty.

Vápenocementová omítka je méně prodyšná díky cementové složce. Nehodí se na vlhké stěny. Je tvrdá a pevná, má vyšší odolnost vůči opotřebení, proto je vhodná do míst, kde jsou stěny namáhány a hrozí jejich poškrábání a otlučení. 

Malta cementová

Cementová malta je směs cementu a písku, smíchané v poměru 1:4, tedy 1 lopata cementu a 4 lopaty písku. Vodu přidáváme do požadované konzistence malty.

Cementová omítkapevný a odolný povrch, který má velmi nízkou prodyšnost. Upotřebíte ji třeba v podzemních garážích a ve sklepech.

Správné nahazování omítky

Tradiční omítky jsou dvouvrstvé i třívrstvé jádrové. První vrstvu nanášenou jako podklad nazýváme cementový postřik nebo podhoz. Druhá vrstva je jádrová a tvoří ji vápenná či vápenocementová omítka. Třetí je tenká vrstva štukové omítky. Správně namíchaná malta se snadno nahazuje, omítka neopadá a nepraská. Nezapomeňte se přesvědčit, že je zapravená každá díra po hmoždince.

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *