Domácnost,  Recepty

Jak naložit hermelín?

Nakládaný hermelín patří mezi naše české speciality. Dobře naložený hermelín vám bude chutnat hlavně k vychlazenému pivu, podobně jako utopence. Nabízejí jej v každé tradiční hospodě, často i v restauraci. Pokud hermelín naložíte správně, rozhodně si na něm pochutnáte.

Jak vybrat vhodný hermelín

Velmi důležitý je správný výběr vhodného sýra. Vybírejte kvalitní sýr, který má lehce slanou chuť, bílá plíseň po celém povrchu a je pěkně vláčný uvnitř. Výsledná konzistence nakládaného hermelínu se odvíjí od délky doby zrání. První 3 dny se uvolňuje aroma koření a sýr mírně změkne. Za týden je sýr vláčný a má intenzivní, lahodnou chuť. Za 2 týdny už je sýr mírně tekutý a mazlavý.

Jak vybrat vhodný olej

Důležitou surovinou pro dokonalý nakládaný hermelín je kvalitní olej. Správná chuť oleje podtrhne chuť hermelínu. Sýr musí být v oleji celý ponořený. V ledničce vám pak vydrží několik týdnů, aniž by se zkazil. Možná vás překvapí, že se výjimečně nedoporučuje chuťově výrazný olivový olej. Na nakládání hermelínu je ideální slunečnicový olej, který není chuťově příliš výrazný.

Při další várce nakládání hermelínu můžete použít slunečnicový olej, který vám ve sklenici zůstal po předchozím hermelínu. Už do sebe vtáhl chuť sýra a koření, a proto bude mít nová várka ještě mnohem intenzivnější chuť i vůni. Díky tomu si nebudete lámat hlavu nad tím co připravit pro návštěvu.

Jak vybrat správné koření

Vhodným kořením pro nakládání hermelínu je bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Díky této kombinaci koření dostane nakládaný hermelín skvělou chuť i aroma. Pokud si chcete chuť něčím zpestřit, použijte česnek, cibuli, rozmarýn nebo chilli. Pokud je vám v domácnosti k dispozici zděná, dřevěná či plechová udírna, můžete se také podívat jak naložit sýr na uzení.

Jak naložit hermelín? Jakmile hermelín naložíte do skleničky, všechny ingredience musí být ponořené do oleje, k sýru nesmí pronikat vzduch, jinak se sýr zkazí. Doporučujeme zvolit sklenice s gumovým těsněním.

Recept na dokonalý nakládaný hermelín

Potřebné ingredience:

  • 4 hermelíny
  • 400 ml slunečnicového oleje
  • 8 stroužků česneku
  • 1 červenou cibuli nakrájenou na kolečka
  • 1 nakládanou chilli papričku nebo kozí roh
  • 150 g nakládané kapie bez láku
  • 3 bobkové listy
  • 3 snítky rozmarýnu
  • 8 kuliček celého černého pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • 1 lžičku červené mleté papriky
  • špetku soli

Sýry v polovině podélně rozkrojte. Utřete 4 stroužky česneku, přidejte chilli papričku, mletou papriku a sůl. Směsí potřete hermelín v místě řezu a přiklopte ho druhou polovinou. Zbývající česnek pokrájejte na plátky. Do sklenice postupně skládejte jednotlivé ingredience a nakonec je zalijte olejem tak, aby všechno bylo ponořené a olej sahal ve sklenici téměř až po okraj.

Na závěr se sklenicí opatrně klepněte, aby se odstranil vzduch a ingredience srovnaly a nakonec sklenici důkladně uzavřete. První 3 dny nechte hermelín ve sklenici stát v pokojové teplotě a pak ho přemístěte do lednice.

Často kladené otázky

Jak poznat zkažený nakládaný hermelín?

Zkažený sýr bezpečně poznáte ihned po otevření sklenice podle štiplavého zápachu typického pro kvašení. Po prvním ochutnání to poznáte zcela bezpečně.
 

Jak konzumovat hermelín?

Kromě nakládaného hermelínu můžete sýr konzumovat uzený, grilovaný i plněný, nebo si třeba připravit hermelínové jednohubky.

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *