udirny_cz_plechova_udirna
Zahrada

Trend plechových udíren

Uzení je v Česku úprava pokrmů s dlouhou historií a velkou oblibou. Domácímu uzenému se to kupované rozhodně nevyrovná, a proto je snem mnoha Čechů mít na vlastní zahrádce také udírnu. Samozřejmě vedle grilu, protože i grilování je populární. Uzené je ale uzené…

V dřívějších dobách se maso udilo ve zděných či dřevěných nepřenosných udírnách. Ty už se dnes ale příliš často nestaví. Zděná udírna sice dobře akumuluje teplo, jenže ji musíte zdlouhavě roztápět. Kromě toho je nepřenosná a pro občasné vyuzení pár kousků masa, ryb či sýrů zbytečně objemná.

Prim nyní hrají plechové udírny

A jak vypadá typická domácí udírna v roce 2021? Je plechová. Tento materiál zaručuje rychlé roztopení, snadnou údržbu a dlouhou výdrž. Nerezová přenosná udírna vydrží skutečně dlouho, pokud budete chtít trochu ušetřit, špatnou volbou nejsou ani udírny z pozinkovaného plechu.

Rozmach zažívají elektrické udírny, které přesně vyhovují potřebám člověka žijícího v uspěchaném světě. Roztopené jsou do deseti minut a šetří starosti, nemusíte totiž vybírat správné dřevo na uzení a přitápět, stačí ji párkrát do hodiny pokropit či dosypat udicí piliny, ve srovnání s topením dřevem jde ale o daleko pohodlnější variantu.

Češi velmi rádi experimentují

Proces uzení nabízí spoustu příležitostí pro experimentování. Chuť uzených pokrmů se může změnit podle dřeva, jímž se topí, použitého láku či teploty kouře. Uzení studeným kouřem je zdlouhavá a časově náročná královská disciplína, která však stojí za to. Spousta lidí si taktéž oblíbila jakési „předuzení“ steaků před grilováním. Dostanou jedinečné kouřové aroma. Experimentovat se dá i s pokrmy. Češi jsou sice často masoví, ale věřte, že i uzené sýry a ořechy stojí za to. A co třeba taková uzená velikonoční vejce či modrý sýr vyuzený studeným kouřem? Tyto recepty radí přímo výrobce plechových udíren Kaiser z Vysočiny. Zákazníky jsou ozkoušené a vychvalované.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.