Domácnost

Jak na zavařování okurek

Okurky jsou velmi zdravá surovina, která obsahuje mnoho živit. Navíc obsahuje velké množství vody, čímž působí příznivě i na hladinu cukru v krvi, který nám konzumace okurek pomáhá snižovat. Díky různým úpravám jsou okurky chutnou delikatesou. Sterilizace okurek je dobrý způsob, jak uchovat okurky na delší dobu.

Co budete potřebovat na nálev:

  • 3,5 litru vody
  • 1 litr 8% octa
  • 1/2 kg g cukru
  • 100 g soli
  • pepř, nové koření a hořčičné semínko

Postup přípravy nálevu:

Připravte si velký hrnec, do kterého vlijte a dáte všechny ingredience. Směs převařte a nechte nálev vychladnout.

Co budete potřebovat na zavařování:

  • okurky
  • nálev
  • mrkev, petržel, cibuli, křen a kopr
  • zavařovací sklenice
  • zavařovací hrnec s teploměrem

Zavařování okurek v hrnci

Okurky dejte o velké nádoby s vodou a jednu po druhé očistěte kartáčkem. Všechny zavařovací sklenice řádně sterilizujte i s víčky. Očistěte si i mrkev, petržel, křen a cibuli. Zeleninu nakrájejte na kolečka. Okurky skládejte do sklenic tak, aby se jich tam vešlo co nejvíc. Do sklenic přidejte i pár koleček nakrájené zeleniny a kousek kopru. Zalijte okurky nálevem a pořádně zavíčkujte. Sterilujte po dobu 20 minut na 85 °C. Nechte vychladnout a uskladněte do tmavého, chladného sklepa či komory.

Doba zavařování okurek

Doba zavařování okurek se liší od způsobu zavařování sklenic. Sledujte proto dobu zavařování. Nabízíme vám návod pro zavařování okurek v zavařovacím hrnci, v troubě i v myčce na nádobí. Podobné je to při zavařování hub a dalších surovin.

Zavařování okurek v troubě

Předehřejte si troubu na 150 °C. Při zavařování v troubě sklenice vložte na plech vyložený utěrkou tak, aby se nedotýkaly a podlijte je vodou asi do 2 až 3 cm výšky. Plech se sklenicemi vložte do trouby a sterilujte na 150 °C 15 minut. Na dalších 20 minut stáhněte troubu na 100 °C. Po vytažení plechu z trouby sklenice otočte dnem vzhůru a nechte je vychladnout. Skladujte je opět v temné a chladné místnosti.

Zavařování okurek v mikrovlnce

Aby vám při sterilizaci nálev ze sklenic nevytekl, vložte sklenice do plastové misky a pak teprve do mikrovlnné trouby. Mikrovlnku nastavte na nejvyšší výkon 700 Wattů a na 6 minut pro jednu sklenici. S každou další sklenicí k této době přičtěte dalších 6 minut. Po zavaření sklenice otočte dnem vzhůru, nechte vychladnout a uskladněte. Podobně postupujte při zavařování meruněk a dalších surovin.

Zavařování okurek v myčce

Při zavařování v myčce sklenice naplněné okurkami naskládejte do myčky tak, aby se v ní vzájemně nedotýkaly a stály rovně. Zapněte myčku na nejdelší program a nechte jej dojet až dokonce. Pak sklenice otočte dnem vzhůru a nechte je vychladnout. Skladujte v temnu a chladnu.

Návod na kvašáky

Co budete potřebovat:

  • větší okurky
  • 1 l vody
  • křen
  • 40 g soli
  • kopr
  • vinné listy
  • křenové listy
  • višňové listy
  • velké sklenice na naložení okurků
  • klasické zavařovací sklenice

Postup přípravy:

Nejdříve si připravte nálev. Vodu a sůl převařte a nechte vychladnout. Mezitím si očistěte kartáčkem ve vodě okurky a nakrájejte si křen na kolečka. Do velké sklenice, kterou si předem vysterilizujete, vložte list višně, kolečka křenu a vinné révy a snítku kopru. Okurky skládejte do sklenice a prokládejte jej kolečky křenu, listy a koprem. Nakonec je zalijte připraveným nálevem.

Sklenice uzavřete tak, aby se ven dostávaly vzniklé plyny, nejlépe sáčkem nebo čistým plátnemgumičkou, anebo lehce víčkem. Sklenici dejte na týden na teplé místo, aby se rozjel proces kvašení. Pak kvašáky vložte do klasických zavařovacích sklenic a zalijte zbylým nálevem. Uzavřete je a krátce zavařte na 40 °C do doby, než se víčko uchytne, ať se nerozvaří. Vychladnuté uložte do studeného sklepa.

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *