Domácnost

Zavařování dýně – recepty na sladko i na slano

Zavařená dýně na sladko či na slano oživí váš jídelníček v zimě. Podívejte se na naše recepty, které se vám budou snadno a rychle vařit. Připravte si ingredience a můžete se s vervou pustit do vaření. Užijte si objevování nových chutí pokrmů. Dýně skvěle chutná, ale má i spoustu blahodárných účinků.

Cukrový nálev na zavařování dýně

Dýně ze zahrady lze zavařit jak na sladko, tak i na slano. Téměř vždy k tomu budete potřebovat klasický cukernatý nálev.

Ingredience na sladký nálev:

  • Voda
  • Cukr

Postup přípravy:

Množství surovin si zvolte podle chuti, zda máte rádi sladší či méně sladký nálev. Do většího hrnce s vodou vsypte cukr a za občasného míchání ho přiveďte k varu, aby se cukr zcela rozpustil. Jakmile nálev přejde varem, nechte vychladnout.

Octový nálev na zavařování dýně

Ingredience na slaný nálev:

  • 1 l vody
  • 0,5 dcl octa

Postup přípravy:

Vodu s octem smíchejte dohromady a nemusíte nálev vařit. Dýně se do něj nakládá před samotným zavařením.

Klasické konzervování dýně v zavařovacím hrnci na sladko

Potřeby a ingredience:

  • Zralé dýně
  • Nálev
  • Sklenice na zavaření

Postup přípravy:

Vyřízněte stonek, dýni nakrájejte na čtvrtiny, pomocí lžíce vydlabejte vnitřek, škrabkou na zeleninu dýni oloupejte a nakrájejte na kostky asi 2×2 cm. Vložte je do hrnce, zalijte vodou, povařte 2 minuty a dle chuti přidejte i cukr.

Předem sterilizované zavařovací sklenice naplňte dýní, můžete přidat skořici, badyán či hřebíček, kolečko pomeranče nebo citronu, dolijte zbylou vodou z hrnce a zavíčkujte. Vložte sklenice do hrnce, zalijte vodou a vařte 20 minut na 90 ºC. Pak sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Skladujte na chladném a tmavém místě. Můžete zkusit i zavařování v troubě.

Zavařování dýně Hokaido na slano

Potřebné ingredience:

  • Dýně hokaido
  • 3 l vody
  • 1 dcl octa
  • 60 g cukru
  • Koření – hřebíček, skořice, badyán

Postup přípravy:

Dýni si očistěte, tento druh nemusíte loupat. Připravte si octový nálev z 1,5 l vody a 1 dcl octa. Kostky dýně do nálevu naložte na 2,5 hodiny, pak je vyndejte a vložte do čisté vody. Přiveďte je k varu, vařte 10 minut, vodu slijte a kostky nechte okapat.

Mezitím si připravte cukernatý nálev ze 1,5 l vody a cukru. Do sterilizovaných sklenic na zavařování dýně vložte i s kořením dle chuti, zavíčkujte a dejte vařit na 0,5 hodiny při teplotě 85 ºC.

Konzervování dýně s ananasovým sirupem

Potřebné ingredience:

  • Dýně
  • Slabý octový nálev
  • 2 l vody
  • 1 láhev ananasového sirupu
  • 300 g cukru
  • Celá skořice
  • 1 čajová lžička kyseliny citronové
  • Ananasový džus
  • Citron nakrájený na kolečka

Postup přípravy:

Kostičky dýně naložte do slabšího octového nálevu na 8 hodin, pak ho slijte a kostky propláchněte. Připravte si sladký nálev z vody, sirupu, cukru, kyseliny citronové a skořice. Přiveďte ho k varu a přidejte kostky dýně. Do každé zavařovací sklenice dejte 2 lžíce ananasového džusu, horkou dýni a nahoru kolečko citronu. Zavíčkujte a nechte sterilovat 20 minut na 80 ºC.

Zavařování dýňového pyré na sladko i na slano

Potřebné ingredience:

  • Dýně
  • Olivový olej
  • Voda
  • Na slano – stačí přidat sůl a kurkumu nebo na sladko přidejte cukr a výše uvedené koření

Postup přípravy:

Vložte kostky dýně do hrnce, přidejte lžičku olivového oleje, zalijte vodou a vařte doměkka. Vodu z hrnce slijte, trošku jí ponechejte a dýni rozmixujte. Ještě horké pyré nalijte do zavařovacích sklenic, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Vychladlé sklenice dejte do zavařovacího hrnce a sterilujte na 80 ºC 15 minut. Po vytažení sklenice zase otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Při přidání cukru využijte dýni na dezerty, slanou variantu využijte třeba na polévku. Pokud do ní chcete přidat vhodné ingredience, pusťte se třeba do zavařování hub.

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *