Zahrada

Jak na ohraničení záhonů?

Pro ohraničení trávníku či záhonu můžete použít více materiálů. Ohraničení má estetickou i praktickou funkci. Slouží k vytyčení a přechodu mezi chodníkem, cestou, trávníkem či záhony. Díky ohraničení nám také do záhonů neprorůstá plevel a tráva.

Trávníkové lemy a obruby

Nejjednodušší ohraničení vytvoříte pomocí ukončovacích kamenů. Jde o jednoduchý způsob jak ozvláštnit zahradu. Využít můžete trávníkové lemy a kamenné obruby v nejrůznějších provedeních. Podle výšky je můžete použít jednotlivě nebo se záhonovými sloupky jako zdicí prvek nebo na olemování vyvýšených záhonů.

Palisády a minipalisády

Palisády oddělí záhon a zvýrazní jeho pěkný vzhled. Palisády mohou být plastové, dřevěné i kamenné a dají se zakoupit jednotlivě nebo v blocích. Můžete je také svázat do záhonových lemů pomocí drátů. U minipalisád je snadná montáž. Stačí rýčem vyhloubit mělkou brázdu a palisády do ní zatlačit. K ohraničení záhonů a zabránění prorůstání trávy či plevele můžete použít i zámkovou dlažbu.

Kameny a dlažba z přírodního kamene

Dají se použít lomové kameny, bludné balvany, pramenné kameny, ale i kamenné desky i dlažba z přírodního kamene. Zakoupit se dají i kameny a kamínky s přírodně či uměle zaoblenými tvary a různými barvani. U přírodních kamenů počítejte s rozdíly v barvách a odlamováním při pohybu kamenů.

Dekorativní štěrk a drť

Okrasný štěrk vytváří v zahradě velmi výrazný efekt. Vytvoříte z něj i cestu či chodník na zahradě. Hodí se zejména pro vytváření ohraničení, cest, vjezdů a parkovišť. Hranaté kameny a kamínky se dají dobře zapřít a při zatížení navíc mnohem méně sesedávají než zaoblený štěrk.

Gabiony

Gabiony jsou drátěné koše nebo klece, které se vyplní kameny. Jde o velmi praktickou možnost ohraničení a oplocení v zahradě. Gabiony postavíte rychle a snadno. Skládají se k sobě a spojují pomocí úchopů bez použití nářadí. Drát je vyroben z nerezové oceli nebo nerezového legovaného kovu. Kameny by měly být mrazuvzdorné a vždy o něco větší než je velikost jednotlivých ok košíku. Gabiony jsou správnou volbou, když je vaše zahrada ve svahu.

Lávový mulč

Lávový mulč z vulkanických hornin má vysoký podíl minerálů, který zajišťuje zlepšení půdní struktury a půda zůstává mnohem déle vlhká. Zrnitá struktura udržuje záhon odolný proti pošlapání a navíc snižuje riziko napadení slimáky. Na rozdíl od jiných organických pokrývek záhonu je lávový mulč bez zápachu, nehnije a nevyžaduje náročnou údržbu.

Mulčovací kůra

Mulčovací kůra je nadrobno nasekaná, nefermentovaná stromová kůra. Patří k organickým záhonovým pokrývkám, ve kterých se usídlují drobní živočichové, kteří zvyšují úrodnost půdy. Po určité době však začne hnít a odčerpává dusík z půdy, proto je vhodné ji smíchat se zrohovatělými pilinami. Mulčovací kůra není vhodná do zeleninových a květinových záhonů.

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *