Dům

Jaká je ideální výška stolů

Vybrat správný jídelní, psací, kancelářský či pracovní stůl není zcela jednoduché. Svou roli hraje design i praktičnost. Nepodceňte správnou výšku, ergonomii a pohodlí. Zohlednit bychom měli kvalitu materiálu, který předurčuje nejen životnost, ale i nároky na snadnou údržbu.

Výška jídelního stolu

Kromě kvalitního materiálu jsou důležité i rozměry, ergonomie a výška. Jak zvolit stůl, aby byl pohodlný k sezení? Ideální výška stolu je nejčastěji 75 cm nebo 76 cm, výjimečně mohou mít stoly výšku 77 cm nebo 78 cm. Tento rozměr se vztahuje k dospělému člověku průměrné výšky 180 cm. Rozměry stolu volte dle počtu osob. Sedět byste měli s rovnými zády a předloktí na stole by mělo svírat pravý úhel.

Stejně jako se řeší světlá výška pokoje, řeší se i výška jídelního stolu. Pokud má jídelní stůl tzv. lub, což je asi 10 cm vysoká podpůrná deska, která se připojuje pod desku pro zpevnění spoje mezi deskou stolu a nohami od stolu. Od podlahy směrem k n desce by mělo být 65 cm volného prostoru.

Výška stolu je důležitá také pro nákup správné výšky židle. Deska by se měla nacházet ve výšce 25 cm až 30 cm nad sedákem židle. Pokud kupujete židle s područkami, zkontrolujte si, zda se pod desku stolu zasunuté vejdou.

Výška barového stolu

Optimální výška barového pultu je 90 cm až 125 cm pro jeho pohodlné využívání. Přesah vrchní desky barového pultu směrem k barovým židlím by měl být minimálně 22 cm, aby bylo dostatek místa na nohy. Pro pohodlné sezení u vysokého barového pultu je velmi důležitá opora nohou ve spodní části barové židle.

Vzdálenost mezi sedací plochou barové židle a deskou barového pultu má být přibližně 25 až 30 cm. Oceníte barové židle s opěradlem, které pomáhají udržovat správnou polohu při sezení. Pokud není opěrka nohou na židli, můžete ji dát na barový pult. Barové mají mít výšku 60 až 80 cm s průměrem minimálně 45 cm.

Výška kancelářského stolu

Prostor pro dolní končetiny pod kancelářským stolem by měl mít minimální výšku 60 cm, šířku 50 cm a hloubku 50 cm. Vzdálenost očí od obrazovky má činit 40 až 75 cm a výška horizontální oční roviny 74 až 80 cm nad sedadlem pro vzpřímený sed. Výška desky stolu se pro muže doporučuje 70 cm nad podlahou a pro ženy 65 cm.

U stolů s možností nastavení výšky pracovní desky má být umožněno variabilní nastavení 62 a 82 cm podle tělesných rozměrů a potřeb. Klávesnici je optimální umístit na podložce 3 až 5 cm pod rovinou stolu. Vzdálenost mezi předním okrajem klávesnice a hranou stolu má být asi 10 cm.

S ohledem na délku dolních končetin a potřebný fyziologicky vhodný úhel v koleni je pro postavu výšky 155 cm doporučeno nastavení výšky sedáku na 41 cm, pro člověka výšky 170 cm 46 cm a výšky 185 cm na 52 cm. V pokoji pro školáka i ve své pracovně volte i ergonomickou židli.

Výška psacího stolu

Správná úroveň desky u klasického psacího stolu je ve výšce 75 cm. Mezi sedákem židle a dolní stranou pracovní desky má být mezera 30 cm. Pokud nelze zajistit po celé délce stolu prostor pro nohy o hloubce 60 cm, měří se v místě sezení hloubka ve více úrovních. Ve výšce 12 cm od země máte mít vsedě u nohou prostor v hloubce 60 cm. Ve výšce 55 cm nad zemí 45 cm a ve výšce od 62 cm 20 cm.

Výška pracovního stolu neboli ponku do dílny

Pokud máme na mysli pracovní stůl do dílny, tedy ponk, i ten musí mít správné rozměry. Ponk musí být dostatečně pevný a rozměrný. Nejdůležitější jsou rozměry pracovní desky, které by měly být na délku alespoň 200 cm a na šířku 70 cm.

Tloušťka desky musí být alespoň 4 cm a musí být z kvalitního masivního dřeva, nejlépe bukového nebo dubového. Výška pracovní desky se pohybuje ideálně mezi 75 až 95 cm. Záleží na tom, jak jste vysocí a budete-li při práci stát nebo sedět. Pokud budete u pracovní desky stát, je to podobné jako výška kuchyňské linky.

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *