Domácnost

Nejlepší recepty na zavařování řepy

Červená řepa obsahuje hodně vlákniny, která zlepšuje trávení. Má také mnoho benefitů, které tato zdravá zelenina přináší. Vyzkoušejte skvělé recepty na zavařování červené řepy a dopřejte si tuto pochoutku i v zimě.

Sladkokyselý nálev na červenou řepu

Ingredience:

  • 1 l vody
  • 0,3 l octa
  • 100 g cukru
  • 1 lžička soli

Postup přípravy:

Do hrnce nalijte vodu s octem a přisypte cukr a sůl. Směs míchejte a přiveďte k varu a nechte nálev vychladnout.

Sladký nálev na červenou řepu

Ingredience:

  • 2 l vody
  • 500 ml jablečného octa
  • 200 g cukru
  • 40 g soli

Postup přípravy:

Vodu nalijte do hrnce, přidejte ocet, sůl a cukr, nechte projít varem a pak nechte vychladnout.

Klasické konzervování červené řepy

Ingredience a pomůcky:

  • Uvařená řepa
  • Nálev dle volby
  • Zavařovací sklenice s víčky
  • Zavařovací hrnec

Postup přípravy:

Připravte si nálev a sterilizujte sklenice i s víčky. Uvařenou řepu oloupejte a nakrájejte na 1 cm kostky. Sklenice naplňte, zalijte nálevem a zavíčkujte. Vložte je do zavařovacího hrnce, dejte 1 cm od sebe a vařte 20 minut na 80 °C. Nakonec je otočte dnem vzhůru, nechte vychladnout a skladujte na chladném a tmavém místě.

Nakládaná červená řepa s křenem

Ingredience:

  • 30 až 40 ks menších červených řep
  • 2 šálky vody
  • 3 šálky bílého octa
  • 2 šálky cukru
  • 1 lžíce soli
  • 2 lžičky celého kmínu
  • 1 lžička semínek fenyklu
  • 1 lžička kuliček černého pepře
  • 1/2 lžičky chilli
  • čerstvý křen nakrájený na plátky

Postup přípravy:

Červenou řepu uvařte v páře nebo upečte do měkka, nechte mírně vychladnout, oloupejte, nakrájejte na tenké plátky nebo nahrubo nastrouhejte. Vložte ji do nádoby a na noc uzavřete. V hrnci smíchejte vodu, cukr, ocet, sůl, kmín, fenykl, černý pepř a chilli, přiveďte k varu, přikryté vařte 15 minut a nechte mírně vychladnout. Nalijte přes síto na řepu, zamíchejte a nechte 2 až 3 hodiny uležet. Na dno sklenic položte pár plátků čerstvého křenu, naplňte je nakládanou řepou, zavíčkujte a zavařte.

Nakládaná červená řepa se zelím

Ingredience:

  • 1 kg červené řepy
  • 1 kg bílého hlávkového zelí
  • 200 g cibule
  • 250 ml octa
  • 2 lžíce soli
  • 1/2 lžíce cukru

Postup přípravy:

Řepu omyjte, uvařte, za 30 minut sceďte, nechte vychladnout a nahrubo nastrouhejte. Zelí očistěte, nakrájejte na nudličky i s cibulí, smíchejte a 5 minut povařte v nálevu z vody, cukru, octa a soli. Přimíchejte nastrouhanou řepu, horkou směs plňte do sklenic a zavařte.

Čatní z červené řepy

Ingredience:

  • 1 kg červené řepy
  • 2 pomeranče
  • 500 ml jablečného octa
  • 400 g třtinového cukru
  • 3 cibule
  • 3 jablka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce soli
  • 4 hřebíčky
  • 2 chilli papričky
  • 1 bobkový list
  • 1 tyčinka skořice
  • 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru

Postup přípravy:

Oloupejte řepu a nakrájejte na kostičky. Z pomeranče nastrouhejte kůru, odstraňte bílou dřeň a dužinu bez membrány nakrájejte na kousky a šťávu uchovejte. Ingredience dejte do pánve a pomalu zahřívejte, až se cukr rozpustí. Přiveďte k varu, snižte na mírný plamen a vařte hodinu do měkka. Vyjměte bobkový list a tyčinku skořice, rozmělněte směs šťouchadlem na brambory, nalijte do sterilizovaných sklenic a zavíčkujte. Po otevření čatní vydrží měsíc v lednici.

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *