Domácnost

Jak naložit krkovici?       

Vepřové maso je u nás hodně v oblibě. Z těch dietnějších je populární hlavně kýta či panenka, která obsahuje minimum tuku, ale správně připravená krkovice dodá masu šťavnatost. Při dodržení základních rad a tipů z ní vykouzlíte perfektní steak i řízek.

Šťavnatá krkovice je sice oproti ostatním druhům vepřového masa prorostlejší a tučnější, zato je chutnější. Řízky z krkovice můžete ponořit do pivního těstíčka a na vepřovou krkovici na grilu zase můžete vyzkoušet medovou marinádu.

Pokud kupujete nakrájenou krkovici, všechny plátky by měly být stejně vysoké asi 2 cm. Při pečení a grilování více kusů masa najednou lépe uhlídáte rovnoměrný stupeň propečení. Pokud chcete grilovat steaky, maso nenaklepávejte. Do masa nikdy nezapichujte vidličku, ať nevyteče šťáva.

Domácí marináda

Na trhu existuje mnoho marinád, které masu dodají dobrou chuť, ale jsou často plné různých konzervačních látek a dochucovadel. Vyzkoušejte proto raději domácí marinády.

Medová marináda

Co budete potřebovat:

  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy:

Uvedené množství marinády vystačí přibližně na 4 kousky krkovice. Ve větší míse smíchejte med, olej a citronovou šťávu a podle chuti osolte a opepřete. Přidejte do směsi krkovici a pořádně ji v marinádě promněte, aby pokrývala maso po celém povrchu ze všech stran. Pak mísu uzavřete víkem nebo potravinářskou fólií a vložte do chladničky. Maso by se mělo marinovat alespoň 4 hodiny, klidně do druhého dne nebo více dní. Takto připravené maso můžete smažit na pánvi nebo grilovat.

Marináda z medu a hořčice

Co budete potřebovat:

  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce plnotučné nebo dijonské hořčice
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce sušených bylinek (směs oregana, tymiánu a rozmarýnu)
  • 250 ml piva
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy:

Do větší mísy nalijte pivo, přidejte med, hořčici a bylinky a prolisujte česnek. Ke směsi přisypte sůl a pepř a nakonec k promíchané směsi přidejte nakrájenou krkovici. Maso opět nechte minimálně 4 hodiny v chladničce odpočívat, než ho začnete grilovat.

Chilli marináda

Co budete potřebovat:

  • 6 lžic sójové omáčky
  • 3 lžíce kečupu či rajčatového protlaku
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 malá chilli paprička
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy:

Všechny tekuté suroviny smícháme ve větší míse a nakrájíme k nim chilli papričku. Do směsi přidejte i maso. Krkovici pořádně propracujte, ať ji směs pokryje po celém povrchu. Mísu s masem a marinádou uzavřete a minimálně na 4 hodiny vložte do chladničky než ji dáte na gril.

Pivní těstíčko na řízky

Co budete potřebovat:

  • 2 vejce
  • 70 ml světlého piva
  • 100 g mouky
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • olej na smažení

Postup přípravy:

Prolisujte česnek, potřete jím plátky masa a nechte je chvilku v chladu odpočívat. Těstíčko připravte rozšleháním vajec, vsypte do nich mouku a za stálého vmíchejte pivo. Těsto by mělo být řidší a hladké. Kousky masa obalené v těstíčku smažte dozlatova.

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *