Domácnost

Jak zakrýt radiátor či staré trubky od topení?

Staré radiátory a trubky ústředního topení někdy nestačí jen opatřit novým nátěrem. Vyberte si z více možností, jak je zakrýt, ale neomezit proudění teplého vzduchu.

Pozor na dlouhé záclony a závěsy

Teplý vzduch stoupá vzhůru, proto není dlouhá záclona či závěs až k zemi vhodná varianta. Záclony i závěsy by měly být umístěny co nejblíže u okna a končit nad parapetem, aby nebránily ohřátému vzduchu proudit do místnosti. Pokud topné těleso špatně topí, podívejte se na to, jak odvzdušnit topení.

Šířka a materiál parapetů

Parapety by neměly zakrývat celou hloubku topného tělesa. Pokud chcete zvolit širší parapet, zvolte parapet s průduchy nebo ve tvaru mřížky. Jestliže právě řešíte stavbu či rekonstrukci, důležitá může být pro vás i správná výška parapetu

Pozor na plné obložení

Dřevěné obložení radiátorů mívá průduchy pro teplý vzduch pouze na přední straně a horní plocha je plná. Přidejte raději mřížky nebo průduchy v horní části obkladu. Vhodným řešením je i zakrytí topného tělesa latěmi.

Moderní kryty radiátorů

Moderní kryty radiátorů jsou praktické. Často se dávají do dětských pokojů, kde mohou zabránit úrazu dětí o radiátor. Výhodou je snadná údržba krytu, který jen otřete od prachu. Montáž krytu je snadná. Není třeba nic pracně vyměřovat, vrtat a šroubovat. Často je jen zavěsíte nebo dokonce fungují na principu magnetu.

Zasekání trubek do zdi

V současné době se často trubky zasekávají do zdi. Do zdi vysekáte otvory tak, aby do nich bylo možné trubky od topení umístit a přidělat k radiátoru. Vysekané díry se opět zapraví a stěna vymaluje. Po trubkách v interiéru nebude ani památka. Jde však o pracnější postup a počítejte i s tepelnou ztrátou. I trubky vydávají teplo.

Vhodná dekorace

Aby nebyly trubky od topení příliš viditelné, zkuste různé závěsné dekorace, textilie, sítě, ozdoby a umělé květiny. Tento způsob schování trubek je ale dost nápadný. Navíc se musí dekoraci vybírat tak, aby ladila s dalšími prvky. Milovníci květin mohou vytvořit pod linií trubek poličky, na které rozmístí odolné živé květiny.

Zakrytí nábytkem

Rychlý a snadný způsob zakrytí trubek je přemístění nábytku. Pokud máte v interiéru trubky ve spodní části zdi, bude to účinný způsob, jak trubky zakrýt. Jednoduše k nim přisunete nějaký kus nábytku a nebudou vidět. Trubky zakryje i větší rostlina, například monstera. Pokud v těchto místech nebude správně cirkulovat vzduch, mohou však vznikat tepelné ztráty.

Podhledy, sádrokarton a OSB desky

Vyzkoušet můžete i částečné nebo úplné podhledy, anebo oblíbený sádrokarton. Stejný efekt vám zaručí i použití OSB desek. I zde však je třeba počítat s tepelnými ztrátami.

Lišty a truhlíky

Trubky od topení můžete schovat do lišt nebo dřevěných truhlíků. Zakoupíte je v hobby marketech, nebo si je můžete vyrobit. Stačí je přilepit nebo přivrtat na zeď kolem trubek. Specializované prodejny nabízí soklové lišty pro zakrytí potrubí v různých stylech a barvách. Využít se dají i elegantní stoupačkové profily. Myslete na to, že i stoupačky pomáhají vytopit interiér a volte profily z desek s průduchy.

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *