Uncategorized

Zaručené tipy, jak nalepit tapetu na zeď

Při tapetování se zkuste držet osvědčených rad a postupů, které brání tomu, aby byly tapety nalepeny křivě, anebo se zvlnil povrch. Zkuste doma vytapetovat svépomocí.

Tapety na zeď jsou snadnou možností, jak pozměnit vzhled interiéru v bytě či domě. Podmínkou dobrého výsledku je jejich správné nalepení. Pokud se  na tapetování necítíte, můžete si na pomoc pozvat odborníky. Ceny za nalepení tapet se pohybují okolo 100 Kč/m2bez přípravných a doplňkových prací, za které si připlatíte.

Čistá, suchá a rovná podkladová zeď

Základem je důkladná očista zdi od prachu, špíny, mastnoty a pavučin smetákem nebo vlhkým hadrem. Pak vyrovnejte nerovnosti, vybouleniny a poškození, které tapety zdůrazní. Ty staré odstraňte speciálními prostředky na strhávání tapet. Nezapomeňte na penetrační nátěr pro zvýšení přilnavosti povrchu. Velké rýhy a prohlubně po penetraci ošetřete tmelem a pak je zarovnejte jemným obroušením.

Lepení papírových tapet na zeď

Pokud přemýšlíte, jak vymalovat ložnici, nebo ji vytapetovat, tapety z papíru jsou levnější. Lepidlo rozdělané asi 5 hodin dopředu se aplikuje přímo na rubovou stranu, nechá 10 minut působit a pak se tapeta opatrně postupně přilepí na zeď.

Lepení vinylových tapet na zeď

Vinylové tapety na zeď jsou odolné a jejich lepení je nenáročné. Některé mají zadní stranu z papíru, jiné z vliesu. Postup je stejný jako u papírových tapet, je však třeba pamatovat na přesný čas, po který se musí lepidlo do tapety vsakovat. Lepidlo můžete aplikovat i na stěnu. Místnost doladí třeba mechové obrazy.

Lepení vliesových tapet na zeď

Speciální vliesové tapety na zeď při tapetování značně usnadňují práci. Lepidlo se aplikuje pouze na zeď a ušetříte čas potřebný k nasáknutí. Tím se vyhnete často dost složité manipulaci s mokrou tapetou a snadněji změníte interiér bytu.

Zásady pro lepení všech tapet na zeď

Pokaždé, když pás tapety natřete lepidlem, přeložte je, aby se natřené plochy dotýkaly pro rovnoměrné vstřebávání lepidla, aniž by vyprchalo. Ověřte si, jak dlouho musí na tapetě lepidlo vsakovat. Některé vinylové tapety je třeba nechat 4 ajiné 6 minut. Pokud se lepidlo moc vstřebá, pásy tapet se natáhnou a znehodnotí.

Na co při tapetování nezapomenout

  • v místnosti nesmí být při tapetování průvan ani příliš horko
  • pro lepší vzhled lze do rohů mezi strop a stěny nalepit polystyrenové lišty
  • pokud je na tapetě vzor, jednotlivé pruhy si očíslujte, aby nebyl přerušován
  • označte si vrchní a spodní část tapety
  • první pás lepte od okna směrem ke dveřím
  • pro vyznačení svislé linie využijte olovnici

Postup při lepení tapet na zeď

Tapety se po zaschnutí lehce stáhnou, proto je třeba nechávat při lepení pásů určité přesahy, aby po dosedu mezi nimi neprosvítal původní povrch a nevznikla mezera. Po přiložení tapetu přejeďte měkkým válečkem a opatrně vyhlaďte. Pokud vám vzniknou bubliny, musíte je vytlačit od středu směrem k okraji pásu tapety.

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *