Interiér

Jak správně pěstovat Amarylis (Hvězdník) – vše co potřebujete vědět

Hvězdník nebo Amarylis, víte, jaký je mezi nimi rozdíl? Hvězdník a amarylis pocházejí ze stejné čeledi amarylkovitých. Jde o krásné a exotické rostliny, které vypadají téměř stejně a často se zaměňují. Hvězdník kvete v zimě a nevoní, Amarylis kvete v létě a voní. Jak si jej vypěstovat, třeba i na vánoce?

  • Amarylis (Amaryllis belladonna) pochází z jižní Afriky a kvete pozdě v létě a na podzim. Plný a pevný květní stvol nese 6 až 12 zvonkovitých vonných červených, růžových a bílých květů o průměru 7 centimetrů. Tyčinky květů připomínají lilie a nepřesahují délku květů. Amarylis je navíc v době květu bez listů. Posobně se od sebe liší třeba dracena a juka.
  • Hvězdník (Hippeastrum hortorum) má domovinu v Jižní Americe a kvete koncem zimy a na jaře. Cibule proto rychlíme, aby nám kvetly na Vánoce. Dutý květní stonek nese 3 až 6 květů s průměrem kolem 18 centimetrů. Tyčinky z květu, který nijak nevoní, u hvězdníku vyčnívají ven. Hvězdník má také během kvetení listy.

Jak vypěstovat hvězdník na Vánoce?

Hvězdník má velkou cibuli. Když ji umístíme do příhodných podmínek, cibule brzy začne růst a vytvoří nádherné květy i na Vánoce. Nejdříve z cibule vyrazí listy a stonky a pak první poupata. Do pár týdnů je rostlina obsypaná nádhernými květy. Základem je zdravá, pevná a velká cibule s dobře vyvinutými kořeny. Dá se zakoupit v hobby marketu či zahradnictví. Čím větší je cibule, tím více a větších květů budete mít. Květní stvol hvězdníku vyrůstá z cibule s průměrem alespoň 8 cm. Na stonku pak vyrůstá a vykvétá 3 až 6 velkých květů.

Postup při rychlení

Nejdříve na cibuli zkrátíme zaschlé konce kořenů a kvalitní zahradnický substrát pro pěstování pokojových rostlin smícháme s trochou písku. Substrátem naplníme květináč, který by měl být o 3 až 5 cm větší než cibule. Cibuli do květináče zasadíme tak, aby jedna třetina byla nad povrchem zeminy. Pak nádobu dáme na světlé místo, s teplotou kolem 16 °C a dobře zalijeme. Další zálivku rostlině dopřejeme až po objevení dutého květního stvolu. Pak se objeví poupata a do pár týdnů květy. Květináč často otáčíme pro stejnoměrný růst na všech stranách. Když se začnou květy vybarvovat, můžeme hvězdník přenést na chladnější místo a prodloužit dobu kvetení. V závislosti na teplotě v místnosti hvězdník kvete asi 14 dnů.

Co udělat s hvězdníkem po odkvětu

Po odkvětu zvadlé květy ze stvolu odstraníme, aby se nezačala tvořit semena, která by cibuli vysilovala. Pak odstraníme i stvol, ale listy se snažíme udržet. Jakmile začnou listy žloutnout, přestaneme rostlinu přihnojovat a postupně omezíme i zálivku. Vysušení substrátu přiměje hvězdník k zatažení listů. Pak žluté a suché listy odřízneme, cibuli v květináči umístíme na suché místo s teplotou okolo 15 °C, ne však pod 10 °C, bez světla a zálivky. Pokud zaléváme nerašící cibuli, rostlina vytvoří jen listy, nepokvete, napadnou ji houbové choroby a zničí se cibule. Jakmile cibule začne opět rašit, dáme ji na teplé a slunné místo. Se zálivkou začneme po objevení vrcholku květního stvolu a postupně zvyšujeme zálivku a přihnojujeme.

Prozradíme vám také, jak se pěstuje avokádo nebo krásná a voňavá levandule.

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *