Pokud si nejste jisti, zda jsou vaše nože ještě dostatečně ostré, vyzkoušejte test ostrosti. Poradíme vám jak na to a jak nabrousit svoje nože.
Nejprve vyzkoušejte test řezem papíru. Uchopte v rohu list papíru a ve vzduchu pod úhlem 45 ° udělejte řez. Pokud jde papír přeříznout těžko nebo se papír roztrhne, nůž je tupý a je čas jej nabrousit. Poznáte to i při krájení měkkého rajčete, které chcete nakrájet na tenké plátky.
Broušení nožů
Existují různé mechanické a elektrické pomůcky na broušení nožů. Většinou s nimi nemůžete zničit nůž a ostří nebude dokonalé. Nejlepší metodou je broušení nožů na brusném kameni a správný postup.
Brusný kámen
Pomocí brousku budou nože vždy ostré. Nabrousíte je kvalitně, pokud dodržíte postupy. Brusný kámen je přírodní a syntetický. Pro broušení kuchyňských nožů se hodí více syntetický. Má rovnoměrná brusná zrna a nabrousí nůž po celé ploše rovnoměrně. Zvolte brusný kámen, co má 2 typy hrubosti zrna, z každé strany jiné.
Jak nabrousit nůž krok za krokem
- Namočte brousek mýdlem, olejem nebo petrolejem.
- Při broušení vždy táhněte celou vrstvou čepele pod úhlem 15 °.
- Stejný počet tahů proveďte i na druhé straně pro rovnoměrné ostří nože.
- Jemné zoubky zahladíte na straně brousku s jemným zrnem.
- Bruste krouživými pohyby pod stejným úhlem, netlačte na nůž a ostří jemně doostřete a vyhlaďte.
- Nakonec použijte kožený obtahovák a přejeďte ostří přes kůži.
Broušení bez brousku
Můžete použít různé předměty a povrchy, ale broušení není dokonalé a ostří se postupně deformuje. Na rychlé broušení nožů poslouží dno hrnce nebo keramický hrnek. Ostří vyhladíte pomocí koženého opasku od jemných zoubků.
Ocílka na srovnání ostří
Ocílka slouží k finálnímu dobroušení, ale nepoužívá se pro samotné broušení nožů. Funguje podobně jako jemné strana brousku. Ostří nože srovná a zbaví jej malých zoubků, které kvalitu řezu zhoršuje.
- Uchopte ocílku za rukojeť do levé ruky a v druhé držte nůž.
- Na horní část ocílky nasaďte nůž co nejblíže rukojeti, tedy u kořene, mírným tlakem veďte nůž proti ostří až ke konci ocílky a skončete u špičky nože.
- To samé proveďte na druhé straně ostří.
- Nůž obtáhněte 10x až 20x a zbytečně netlačte.