Domácnost

Jak naložit vepřové koleno

Vepřová kolena mají šťavnatou a lahodnou svalovinou i kůžičkou. Přední a zadní vepřová kolena se kromě ovaru hodí do polévky, dávají se jako náplň rolád, používají se k dušení, zapékán i grilování.

Jak naložit vepřové koleno na pečení

Suroviny:

  • 2 ks vepřového kolene
  • 3 l vody na nálev
  • 2 ks cibule
  • 3 ks bobkového listu
  • 6 ks celých kuliček pepře
  • 4 ks celých kuliček nového koření
  • 100 g soli

Pokud jste příznivcem výraznější chuti česneku a bylinek a je vás doma více, zkuste tento recept:

Suroviny:

  • 4 ks vepřového kolene
  • 3 l vody na nálev
  • 10 ks stroužků česneku
  • 2 ks větší cibule
  • 6 ks bobkových listů
  • 15 ks kuliček celého černého pepře
  • 8 ks kuliček nového koření
  • 1 hrstka drceného kmínu
  • 1 lžička tymiánu nebo snítka čerstvého
  • 100 g soli

Postup přípravy:

Cibuli a česnek očistíme, cibuli nakrájíme na měsíčky a česnek na plátky. Do 3 litrů vody na nálev přidáme oloupané a rozpůlené cibule a plátky česneku, sůl a uvedené koření a vše pomalu převaříme. Potřebujeme získat chuť ze všech surovin, proto využijeme při vaření takzvané pomalé táhnutí. Lák po delším vaření necháme vychladnout.

Vepřová kolena očistíme, omyjeme a nařízneme je přes kůži až ke kosti, aby se nálev dostal co nejlépe až k masu u kosti. Očištěná vepřová kolena zalijeme lákem a necháme je přes noc naložit v ledničce. Nejlepší je nechat je v chladu odležet 48 hodin a za tu dobu je 2x obrátit. Kolena by měla být celá ponořena v láku.

Následně nakládaná kolena vaříme na velmi mírném ohni a táhneme je v nálevu asi 90 minut. Pak je z nálevu vyjmeme, přendáme do pekáčku, nařízneme kůžičku na kostičky, osolíme a posypeme drceným kmínem. Kolena pečeme na v troubě na 200 °C po dobu 1 hodiny, až jsou pěkně měkká, zlatohnědá až do červena s křupavou kůrčičkou. Z počátku je zakryjeme alobalem nebo přikryjeme poklicí. V průběhu pečení kolena přeléváme vývarem, ve kterém byla kolena naložená a uvařená.

Upečená nakládaná kolena podáváme s čerstvým chlebem, křenem a hořčicí. Přejeme dobrou chuť. Chutnat by vám mohla i naložená svíčková nebo bůček na uzení, neváhejte je proto vyzkoušet. 

Jak naložit vepřové koleno na grilování

Suroviny:

  • Olej
  • Med
  • Hořčice
  • Grilovací koření
  • Sůl
  • Pepř

Postup přípravy:

Olej smícháme s medem, hořčicí, grilovacím kořením, solí a pepřem podle chuti. Marinádou důkladně potřeme koleno ze všech stran. Maso dáme na hliníkový tácek bez otvorů, podlijeme ho pivem, přidáme zbývající koření s marinádou a vložíme do roztopeného grilu. Gril následně uzavřeme a koleno v něm grilujeme asi 2 až 2,5 hodiny.

Nejčastější dotazy

Jaké vepřové koleno je lepší?

Přední vepřová kolínka jsou menší, váží obvykle okolo 600 g, kost tvoří asi 30 % obsahu a maso na nich je o trochu libovější. Zadní vepřová kolena, která jsou na pečení lepší, váží okolo 1 kg, kost tvoří přibližně 40 % obsahu a maso je více prorostlé tukem, proto je ve výsledku maso chutnější a měkčí.

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *