Domácnost

3 tipy na vynikající domácí karamel

Domácí karamel je rychle hotový a to, co k němu potřebujete, máte určitě běžně doma. Můžete jej dát do ozdobné skleničky a věnovat jako originální a současně praktický dárek. Podívejme se na více způsobů, jak si jej vyrobit. Přinášíme i recept na slaný karamel.

Domácí karamel na poháry a dorty

Příprava karamelu vám zabere asi 25 minut a získáte sklenici karamelu o objemu 300 ml.

Ingredience:

  • 300 g cukru krupice
  • 5 lžic vroucí vody
  • 55 g změklého másla
  • 200 ml horké 30% smetany
  • 1 lžíce vanilkového extraktu

Postup:

Do silnostěnného kastrůlku dejte cukr a nechte na sporáku rozpouštět. Míchejte pomalu, ať se netvoří hrudky, jen směs odtahujte ode dna. Cukr se začne tavit a zbarvovat od okrové do světle hnědé barvy. Jakmile dostane při teplotě 150 °C středně tekutou konzistenci a cukr je zbarven do světle jantarové barvy, stáhněte hrnec z plamene, začněte přilévat horkou vodu po lžících a stále míchejte. Karamel začne kypět a bublat. Hotový má zlatohnědou barvu a je tekutý jako hustý med. Můžete ho použít na výrobu karamelek, lízátek a bonbonů.

Na karamelovou omáčku vhodnou na dorty a poháry dejte znovu kastrůlek na mírnější oheň, postupně přidejte změklé máslo a míchejte. Karamel bude světlejší a neztuhne do pevné hmoty. Vytvořte vláčný krém, přilijte horkou smetanu a vanilkový extrakt, nechte krátce probublat a stáhněte z plamene. Horký karamel přeceďte přes husté sítko do sklenice, dejte vychladnout, zavíčkujte a skladujte v chladničce. Před použitím nechte v pokojové teplotě.

Domácí karamel hotový za 10 minut

Pokud hledáte rychlý a chutný recept na domácí karamel, zkuste si ho udělat za 10 minut.

Ingredience:

  • 1 šálek mléka
  • 1 šálek sušeného mléka
  • 1 šálek krupicového cukru
  • 50 g másla
  • 1 lžíce vody

Postup:

Ve větším hrnci smíchejte vodu s cukrem, zahřívejte a míchejte tak dlouho, dokud se cukr úplně nerozpustí a směs se nezačne zbarvovat dohněda. Pak přidejte máslo a nechte rozpustit. Následně přilijte mléko a míchejte, aby se všechny suroviny dobře spojily. Nakonec přisypte sušené mléko a dobře promíchejte, aby vám ve směsi nezůstaly hrudky. Vařte další 3 minuty, pak sundejte ze sporáku a nechte mírně vychladnout. Přelijte ho do uzavíratelných sklenic a skladujte v lednici.

Domácí slaný karamel

Ingredience:

  • 200 g cukr krupice
  • 90 g másla
  • 120 ml 30% smetany na šlehání
  • 1 lžička soli

Postup:

Na rozpálenou pánev vysypte cukr, míchejte, až cukr začne od středu tát a tvořit velké krystalky, které postupně zezlátnou a cukr se roztaví do tekutého stavu. To trvá 5 až10 minut. Jakmile má barvu jantaru a okolo vařečky perlí, přidejte máslo. Míchejte asi minutu a opatrně přidávejte smetanu a míchejte další minutu. Směs začne bublat a pěnit. Stáhněte pánev z plotny, přidejte 1 zarovnanou lžičku sol, zamíchejte a nechte karamel vychladnout.

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *