Chcete si vyrobit, broskvový kompot, který bude chutnat jako ten od babičky? Poradíme vám jak na to. Vzhledem k cenám v obchodech je zavařování ovoce a výroba kompotů stále levnější. Kompoty se dají používat jako samostatný pokrm, náplně do ovocných knedlíků i jako doplněk hlavních jídel.
Recept na tradiční broskvový kompot
Ingredience:
- 5 kg broskví
- 1 kg cukru
- 1 l vody
Na 1 litr vody použijte 1 kg cukru, což stačí na 5 kg broskví.
Postup:
Broskve můžete jen omýt a zavařit i se slupkou, pokud je chcete loupané, zralé, ale tvrdé broskve ponořte do vařící vody. Pak je vyndejte, oloupejte, překrojte na poloviny či čtvrtky a naložte do sklenic. Zalijte je svařeným nálevem, uzavřete a při pomalém zahřívání sterilujte při 80 °C 10 minut. Podobně postupujte při zavařování meruněk, jen si dejte pozor, aby se vám nerozvařily.
Recept na broskvový kompot se skořicí
Ingredience:
- broskve
- cukr
- celá skořice
- hřebíček
- voda
Postup:
Broskve omyjte, vyjměte pecky, nakrájejte, dejte do sklenice, přidejte polévkovou lžíci krystalového cukru, 1 kus celé skořice a pár hřebíčků, zalijte horkou vodou a sterilujte 20 minut. Pokud broskve nakrájíte na kousky, aromatické koření lépe prostoupí do plodů.
Recept na broskve v medu
Ingredience:
- broskve
- med
- voda
Postup:
Omyté broskve nechte okapat a dejte do zavařovacích sklenic. Med svařte s vodou, horký roztok nalijte na broskve, uzavřete a sterilujte 20 minut při teplotě 85 °C. Pokud se při zavařování s cukrem či medem pustíte do zavařování dýně a přidáte k ní vhodné aroma v podobě broskvové tresti, kompot bude úžasný. Babičky při zavařování dýně hojně používaly ananasovou tresť.
Recept na broskve ve vlastní šťávě bez přidaného cukru
Ingredience:
- broskve
- dle přání troška cukru nebo enterolu
- voda
Postup:
Jedná se o zdravější alternativu. Omyté, oloupané a odpeckované broskve rozpulte, vložte do sklenic, lehce posypte malým množstvím cukru, sterolu, nebo vůbec ničím, zalijte horkou vodou a přiklopte víčky. Hotový kompot zavařujte při teplotě 90 °C po dobu 30 minut.
Recept na broskve v koňaku či rumu
Ingredience:
- broskve
- cukr
- voda
- koňak či rum
Postup:
Zralé tvrdé broskve otřete ubrouskem. Na 1 kg broskví použijte 1 kg cukru svařeného ve vodě tak, že roztok po nabrání na naběračku padá v malých kapkách. Do roztoku dejte broskve na 3 minuty a odstavte z ohně. Nádobou pomalu kolébejte, aby se vše v nádobě dokonale spojilo a uložte do chladna na 3 dny. Pak šťávu slijte, znovu svařte a horký roztok nalije na broskve. Po vychladnutí zalijte broskve koňakem či rumem, sklenice dokonale uzavřete a uložte do chladné a suché místnosti.
Často kladené otázky
Hlavním kritériem je pevnost dužniny. Nepodtrhávejte ani broskve na kompotování. Sklízejte je o 2 až 4 dny dříve než plody k jídlu. Plody na džemy nebo na prokvašení a destilaci nechte mírně přezrát.