jak vyčistit dřez
Interiér

Jak vyčistit granitový dřez

Granitový dřez má krásný vzhled a skvělou funkčnost. Je velmi odolný, ale přesto je třeba se o něj náležitě starat. Pokud chcete, aby vypadal jako nový desítky let, prozradíme vám, jak na to. Přečtěte si naše tipy, jak jej čistit a udržovat.

Pro granitový dřez je charakteristická vysoká odolnost, snadná údržba a atraktivní vzhled. Granit je kompozitní materiál obsahující až 80 % drcené žuly, přírodních křemičitých písků nebo kameniva. Od přírodního kamene se liší zejména minimální náchylností k poškrábání, promáčknutí či působení chemických prostředků a v podstatě nulovou savostí. Je odolný vůči vysokým teplotám přes 200 °C a UV záření.

Jak poznat kvalitní granitový dřez

Granitové dřezy jsou minimálně náročné na údržbu. Jejich antibakteriální složení neutralizuje možnost množení bakterií a plísní. Granitový dřez však musí být zhotoven z 80 % rozdrceného kamene v podobě žuly a křemene. Dalších 15 % tvoří akrylátového pojiva a 5 % barvivo. Pravost materiálu poznáte kromě vyšší ceny hlavně podle váhy, která se pohybuje kolem 13 až 16 kg včetně odkapávací plochy. 

Unikátní design a tvar

Technologie výroby při zpracování granitu umožňuje vytvořit speciální tvary a barvy, které si dlouhodobě uchovávají svůj unikátní vzhled. Vybrat si proto můžete hranaté jednodřezy s odkapem, dvojdřezy, dřezy s odkapem a vaničkou nebo kulaté dřezy. Unikátním vzhledem vás zaujme i rohový granitový dřez. Dá se na něj umístit vodovodní baterie i excentrické ovládání výpusti a hodí se i do nevyužívaného rohu.

granitový rohový dřez

Jak vybrat granitový dřez

Ať už si vyberete oválný, hranatý nebo rohový dřez, vždy musí zapadnout přímo do vaší kuchyně. Dřez je jakýmsi srdcem kuchyňské linky, proto vybírejte podle velikosti, tvaru, barvy, funkčnosti, preferencí a potřeb. Důležité je i umístění dřezu. Hloubka dřezu se pohybuje v rozmezí 14 až 20 cm. Čím je hloubka větší, tím snadněji v dřezu umyjete velké hrnce, pánve a jiné objemné nádobí, které se nevejde do myčky.

Co nepoužívat při čištění

  • drátěnky a hrubé houbičky s drsným povrchem
  • hrubé kartáče
  • ředidla a kyseliny
  • čističe odpadu obsahující vysoký podíl hydroxidu sodného
  • přípravky s obsahem chloru, jako je Savo 
  • koncentrované bělící prostředky

Co použít na čištění

  • papírové utěrky
  • jemný hadřík nebo houbičku na nádobí
  • běžný čistící prostředek na mytí nádobí
  • speciální přípravek pro čištění granitových dřezů, např. BlancoActiv 
  • přípravek určený na odstranění vodního kamene
  • ocet nebo citronovou šťávu

Jak pečovat o granitové dřezy

Vytřete dřez do sucha papírovou utěrkou a setřete největší nečistoty. Pak vezměte vhodný čistící přípravek. Použít lze také ocet nebo citronovou šťávu, čímž odstraníte i vodní kámen. Houbičku či hadrem dřez vyčistěte a opláchněte teplou vodou. Nakonec dřez vytřete do sucha. Běžný přípravek ani speciální prostředek na mytí granitu na něm neponechává skvrny a čistící pasty mu poskytnou ochranný film.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *